Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 16 april 2012

1 Veckan Efter Påsk-Tisdag

”I kraft av Sin vilja födde Han oss på nytt genom sanningens ord, för att vi skulle vara en förstlingsfrukt bland dem som Han har skapat”.
(Jak. 1: 18)

Det är det första och det högsta, som Gud har gjort och som Han givit oss från ovan, att Han har fött oss till liv och gjort oss till sina barn och arvingar, att vi är och kallas Guds barn, födda av Gud. Hur eller varigenom har detta skett? Genom sanningens ord.

På detta sätt finnes nu en förstling av de varelser Han skapat, och dessa kallas en Guds skapelse, därför att de är av Honom själv skapade och Hans eget verk, utan all mänskligt åtgörande och utanför all mänsklig förmåga. Därför kallas en kristen en ny skapelse av Gud, som Gud själv ensam åstadkommer över och utanför all annan skapelse och alla andra verk, dock så, att det ännu blott är en begynnelse och ansats, som han dagligen arbetar med, ända till dess det blir en fullkomlig, helt och hållet gudomlig skapelse, ren och klar som solen, utan all synd och brist, helt brinnande i gudomlig kärlek.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).