Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

torsdag 28 juni 2012

3 Veckan Efter Trefaldighet-Fredag

Ty hans nåd är väldig över oss, och HERRENS sanning varar i evighet.
Halleluja!
(Ps. 117: 2)

Det finns ett nådens rike, som är väldigare över oss och i oss än all vrede, synd och allt ont. Du måste nu på barnsligt vis fatta detta nådens rike, fatta det så, att Gud genom evangelium har, som vi tro, byggt en ny, stor himmel över oss, nådens himmel, och den är mycket, mycket större och skönare än den synliga himlen, också evig, viss och oförgänglig.

Den som nu befinner sig under denna himmel, han kan inte synda, ej heller leva i synd, för det är en himmel av nåd, oändlig och evig. Och om någon syndade eller föll, skulle därför inte falla från denna himmel, såvida han inte ville förbli där nere i synden och med djävulen fara till helvetet, så som de otrogna gör. Och hur än synden låter sig förnimmas, och döden visar tänderna, och djävulen förskräcker, så är här ändå mycket mera nåd, som är övermäktig synden, och mycket mera liv, som är övermäktig döden, och ännu mer, här är Gud, som är alla djävlar övermäktig.

Därför är allt vad synd, död, djävul heter i detta rike inget annat än de mörka molnen på den synliga himlen, vilka väl för en tid övertäcker himlen men inte kan råda över den utan måste förbli långt under himlen och låta himlen vara över sig, råda och härska, under det att de till sist förgår och försvinner. Sådant kommer ju inte till stånd med våra verk utan endast genom tron.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).