Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 1 oktober 2012

17 Veckan Efter Trefaldighet - Måndag


..ert liv är dolt med Kristus i Gud.
(Kol. 3: 3)

Kyrkan regeras av Den Helige Ande, och de heliga blir också drivna och regerade av Den Helige Ande (Rom. 8: 14), och Kristus är med sin kyrka alla dagar intill tidens ände. Men här blir nu frågan den, om de som säger sig utgöra kyrkan också verkligen är kyrkan eller om de inte fastmer farit vilse hela sitt liv igenom och först nu till sist kommit in på rätt väg.

För se, på profeten Elias tid hade ändå allt som var högt och stort hos Israels folk och som hade anseende i regering, i läroämbetet och i andra ämbeten, avfallit till avguderi; så att Elia menade, att han var ensam lämnad kvar. Då hade likväl Herren Gud bevarat sjutusen män. Ja, men vem såg dessa, vem förstod om dem, att de utgjorde Guds folk?

Och hur var det på Herren Kristi egen tid, då alla apostlarna tog anstöt och föll, då Kristus blev förnekad, dömd och korsfäst inför den stora, mäktiga massan av folket, så att knappt mer än en eller två, Nikodemus, Josef och Maria och rövaren, stannade hos Honom vid korset; kallades dessa för Guds folk? Eller var där inte mer något Gudsfolk kvar?

Jo, det var där förvisso, men det hade inte namn och anseende. Och vad ska man säga, när det från världens begynnelse gått så med kyrkan eller Guds hus - för Guds verk är helt annorlunda än förnuft och mänskliga ting- att somliga kallats Guds folk och heliga men har inte varit det, andra, den lilla, föraktade hopen, har inte kallats Guds folk men har ändå varit det?