Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 20 oktober 2012

20 Veckan Efter Trefaldighet - Söndag


Och må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader.
(Rom. 15: 5, 6).

Allt som vi kan göra för Gud är att tacka och prisa Honom, vilket är den enda sanna gudstjänsten, såsom Han själv säger oss.

Men hur ska Guds lov och pris, den sanna gudstjänsten komma till stånd, om vi inte älskar Honom och tar emot hans gåvor? Men hur ska vi lära känna Honom och Hans gåvor, om man inte predikar om det utan låter evangelium ”sättas under bänken?”. För där inte evangelium är, där är det omöjligt, att Gud skulle kunna bli känd, det är omöjligt, att där skulle finnas kärlek till Gud och Guds lov. Då är det också omöjligt, att det där skulle finnas sann gudstjänst.

Nu säger Paulus, att denna gudstjänst ska ske ”endräktigt och med en mun”. Det sker, när vi är ens till sinnes och inser, att vi alla är lika och undfått samma gåvor i Kristus, så att ingen kan förhäva sig över den andre, ingen kan komma fram med något särskilt framför andra.
 
Denna Söndags predikan ur Huspostillan av M. Luther: