Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 17 december 2012

3 Veckan i Advent - Tisdag


Det vi har sett och hört förkunnar vi för er,
(1 Joh. 1: 3.)

Så är nu Kristus, vår Herre, sann Gud och sann människa, som Fadern insatt och danat till att vara detta. Ty Han ska vara urkällan, vara brunnen, från vilken idel nåd och sanning och rättfärdighet väller fram, så att vi av Honom ska undfå och njuta tillgodo nåd, sanning utöver sanning. Detta har vi, säger evangelisten, sett , hört och vidrört med våra ögon, öron och händer och genom Hans ord och Hans verk insett, att Han är livets ord och den outsägliga källan till all nåd och sanning.

Den som nu begär att få del av detta, han må vara Abraham, Moses, Elias, Johannes Döparen eller vem han vara vill, han ska komma hit och ta emot detta av Honom och inte av någon annan; annars måste han bli evigt förlorad. ”Ty av Hans fullhet har vi alla fått, ja, nåd utöver nåd” – ”vi alla”, säger evangelisten, ingen undantagen.

Sålunda pekar hela den Heliga Skrift från början till slut endast på Kristus, och tiger om alla helgon i detta stycke, där det blott gäller att finna och söka nåd och sanning. Ska någon få detta, så måste ”Hans fullhet” åstadkomma det; våra smulor och småbitar och droppar ska inte kunna det.