Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

onsdag 20 mars 2013

5 Veckan i Fastan - Onsdag


Kristus friköpte oss från lagens förbannelse, när han blev en förbannelse i vårt ställe. Det står skrivet: Förbannad är var och en som är upphängd på trä.
(Gal. 3: 13).

Vem vill nu ta anstöt av korset? Vem vill anse korsdöden för att vara smädlig? Vem vill inte av hjärtat tacka Gud, därför att Hans Son är upphängd på trä och tar på sig den förbannelse, som för syndernas skull vilar över oss? Han hänger där såsom en förbannad människa, mot vilken Gud är fientlig, som Gud låter komma i ångest, nöd och smälek.

Detta sker, säger Paulus, för min och din skull, på det att vi skulle komma fram till välsignelsen. Lär då här att göra en riktig åtskillnad, så att du inte dömer efter vad du ser med dina ögon utan efter vad Guds ord säger till dig. Efter vad vi ser för våra yttre ögon är Herren Kristi död en smädefull död, en död i förbannelse, såsom Gud själv kallar denna död; det trä, på vilket Han dör, är ett förbannat, vanärat trä.

Varför? Därför att alla våra synder hänger på detta trä, som är förbannat, liksom den som hänger där är förbannad. Orsaken till varför Han hänger där är också förbannelse. Ty på synden följer förbannelse, och ju mer synd som tynger hjärtat, desto större är också förbannelsen. Men det är för oss en salig död, som tar förbannelsen ifrån oss och bringar åt oss Guds välsignelse.