Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 14 april 2012

1 Veckan Efter Påsk-Söndag

Veckans Tema:
-Födda på nytt-

Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. I sin stora barmhärtighet
 har Han genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda fött oss på nytt till ett levande hopp,
(1 Petr. 1: 3.)

Hur, eller genom vad har nu denna pånyttfödelse skett?

”Genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda”, säger Petrus, som om han ville säga: ”Gud, Fadern har fött oss på nytt, inte genom förgänglig utan genom oförgänglig säd, nämligen genom Sanningens Ord, som är en Guds kraft, som pånyttföder, levandegör och saliggör alla som tror på det”.

Vad är då detta för ett Ord? Just det ord som predikas bland er om Jesus Kristus, att Han har dött för era synder och för hela världens synder och åter uppstått på tredje dagen, för att Han, genom Sin uppståndelse skulle bringa oss rättfärdighet, liv och salighet.

Den som nu tror denna predikan, alltså tror, att Kristus har dött och uppstått honom tillgodo, på honom har Kristi uppståndelse bevisat sin kraft, och han blir därigenom född på nytt, alltså nyskapad efter Guds avbild, han undfår den helige Ande, lär känna Guds nådliga vilja, får hjärta, sinne, mod, vilja och tankar, som ingen verkhelig eller skrymtare har, nämligen av sådan art att han tror, att han inte genom lagens gärningar, ännu mindre genom sin egen rättfärdighet, utan genom Kristi lidande och uppståndelse blir rättfärdig och salig. Detta är en rätt apostolisk predikan.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).

Martin Luthers predikan över denna Söndag kan läsas här: