Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

torsdag 19 april 2012

1 Veckan Efter Påsk-Torsdag

Ni har renat era själar genom att lyda sanningen, så att ni älskar varandra uppriktigt som bröder. Älska då varandra uthålligt av rent hjärta. Ni är ju födda på nytt, inte av en förgänglig säd, utan genom en oförgänglig,
genom Guds levande ord som består.
(1 Petr. 1: 22, 23)

Ni är inte vad ni tidigare varit, utan nya människor. Detta har inte skett genom gärningar, utan genom en ny födelse. Ty den nya människan kan inte du göra, utan den måste växa eller födas fram, liksom en timmerman inte kan göra ett träd, utan trädet måste själv växa fram ur jorden.

Nu vill aposteln säga. ”Eftersom ni nu är en ny skapelse, så ska ni nu också bete och uppföra er annorlunda och leva i ett nytt väsen, såsom ni förut levde i hat, så måsten ni nu vandra i kärlek, allt skall bli det motsatta mot vad det tidigare varit.” Hur går då detta till? På detta sätt: Gud låter ordet, evangelium, utgå och falla som en säd i människornas hjärtan. Där nu säden tas emot i hjärtat, där är Den Helige Ande och skapar en ny människa, det blir en helt annan människa, andra tankar, ord och gärningar. Du blir helt förvandlad. Allt vad du förut flydde ifrån, det söker du nu, och vad du förut sökt, det flyr du. Ty då börjar du brinna av gudomlig kärlek och bli en annan människa, helt pånyttfödd, och allt hos dig vänder om. Då skall du ha så stor lust till kyskhet, som du förut haft lust till okyskhet, och på samma sätt med lustar och böjelser.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).