Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

söndag 8 april 2012

Påskveckan-Annandag Påsk

Ängeln sade till kvinnorna: "Var inte förskräckta! Jag vet att ni söker Jesus, den korsfäste. Han är inte här. Han har uppstått, så som han har sagt. Kom och se platsen där han låg!
(Matt 28:5,6)

Änglarna predikar mycket klart. Innebörden av deras predikan är denna: Ni söker Jesus i graven, men Han har nu blivit förhärligad. Ni tror på den korsfäste, men vi vill tala om för er, var han nu är: ”Han är uppstånden från de döda och finns inte här. Här på jorden skall ni inte  finna Honom. Här, det är i döden, skall man ej söka Kristus. Det måste andra ögon, händer och fötter till för att se Kristus, gripa om Honom eller gå till Honom. Jag vill visa er platsen, där Han har legat, men där är Han aldrig mer”.

Så gäller detta: ”Han är inte här”. Det är också detta Paulus menar då han talar till de kristna i Kolosse: ”Då ni alltså har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida. Tänk på det som är där ovan, inte på det som är på jorden.:(Kol. 3:1,2)

Kristus är inte här, så kan och skall inte en kristen heller vara här. Därför kan ingen fatta vare sig Kristus själv eller en kristen med vissa bestämda regler. Det heter: ”Han är inte här”, höljena har Han lagt av här nere, värdslig rättfärdighet, vishet, lag och annat sådant av samma art, allt detta har Han fullständigt klätt av sig. Du får inte söka Honom i de ting, som är på jorden, det är idel höljen. Höljena tar Han aldrig mera på sig. Därför kan en kristen ej heller finnas och fattas i sådana höljen, så vitt han är en kristen, utan såsom Kristus är överallt, så är också en kristen överallt.

Kristus har genom sig själv övervunnit och lämnat allt här nere, och just därför är det med oss som med Honom: ”Inte här”, just därför att vi ska tro detta som Kristus har gjort. Så säger Paulus också: ”Tänk på det som är där ovan, inte på det som är på jorden. Ty ni har dött och ert liv är dolt med Kristus i Gud.”(Kol  3: 2,3). Det är ett mycket underligt ord: ”Ert liv är dolt”. Vi ska ej kunna finnas i något fack, annars vore vårt liv inte dolt, då skulle vi kunna anträffas, men vi finns i det som ingenstans finns. Vårt liv skall levas ovanför all mänsklig vishet, rättfärdighet och fromhet.Så länge du är kvar i dig själv, är du inte from.Detta vill då säga, att vårt liv är dolt högt ovanför våra känslor, vårt hjärt, våra ögon och sinnen.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).