Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 28 maj 2012

Pingstveckan-Annandag Pingst

  
Nej, det som för världen var dåraktigt har Gud utvalt för att låta de visa stå där med skam, och det som för världen var svagt har Gud utvalt för att låta det starka stå där med skam, och det som för världen var oansenligt och föraktat, ja, det som inte var till, har Gud utvalt för att göra till intet det som var till,
(1 Kor. 1: 27,28).

Så låter Kristus sitt rikes början komma till stånd genom olärda lekmän och okunniga fiskare, som inte blivit undervisade i Skriften. Det låter barnsligt, att den kristna kyrkan på det sättet ska ta sin början genom arma tiggare och genom den anstötliga predikan om den korsfäste Jesus av Nasaret, som blev hånad, bespottad, smädad och behandlad på det mest skamliga sätt och till sist så som en upprorsmakare och gudsförsmädare fäst vid korset och smädefullt dödad, så som överskriften på korset säger: ”Jesus av Nasaret, judarnas konung”.

Om Honom blir det på Pingstdagen offentligt predikat, att övervåld och orätt vederfarits Honom, och att de som korsfäst och dödat Honom är Guds fiender och djävlar, som svårt har syndat och hårt förtörnat Gud. Och genom denna predikan är det som Kristi Rike och den kristna kyrkan blir till.

Där är en dråplig djärvhet och en stor frimodighet hos apostlarna och lärljungarna, när de vågar predika sådant offentligt på Pingstdagen. Vem skulle våga vara så djärv och predika, så som de predikade?

Vari består denna makt och denna styrka? Den består inte i något annat än i Ordet och Anden. Se, vilken makt Petrus har, och förvisso inte bara Petrus utan också alla de andra. Hur säkra är de inte på sin sak. Hur väldigt griper de inte in i Skriften, som om de hade studerat den i hundratusen år och lärt känna den bättre än alla andra. Jag skulle inte kunna göra ett så säkert grepp om Skriften, även om jag är doktor i den heliga Skrift, och dessa är fiskare som inte har läst Skriften.

På det sättet har kristenheten kommit till stånd i sin begynnelse genom fattiga fiskares ord och genom Guds föraktade och eländiga verk, som är: Jesus av Nasaret, upphängd på korset.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).