Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 26 juni 2012

3 Veckan Efter Trefaldighet-Onsdag

Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om, en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror.
(Rom 3: 21, 22).

Så mycket åstadkommer tron, att själen blir likt det gudomliga ordet, full av all slags nåd, fri och salig, men inte bara detta medför tron, utan den förenar också själen med Kristus såsom en brud med sin brudgum. Av detta förbund följer, såsom St. Paulus säger i Ef. 5: 30-32, att Kristus och själen blir en ande och en kropp.

Så blir alla gåvor, allt som ges och allt som tas, allt utan undantag, gemensamt för båda; vad Kristus har, det blir den troendes egendom. Så har Kristus all salighet och alla goda gåvor; de tillhör själen. Så har själen all synd och odygd; det kommer Kristus att göra till sitt.

Härav uppkommer då det fröjdefulla utbytet och den spänning och strid, som därav följer. Eftersom Kristus är Gud och människa, som ännu aldrig har syndat, och eftersom Hans fromhet är oövervinnelig, evig och allsmäktig, och då Han gjort de på Honom troende själarnas synd till sin egen genom deras trolovningsring, det är tron, alldeles som om Han själv hade gjort deras synd, så måste synderna i Honom uppslukas och dränkas.

För Hans oövervinnerliga rättfärdighet är alla synder för stark. Sålunda blir själen renad från alla sina synder genom den brudskatt hon får, det är för trons skull; själen blir löst, fri och begåvad med Kristi, hennes brudgums eviga rättfärdighet.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).