Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 23 juni 2012

3 Veckan Efter Trefaldighet-Söndag

Veckans Tema:
-Rättfärdiggörelse-

Där förde de till honom en lam man, som låg på en bädd. Och då han såg deras tro, sade han till den lame: "Var vid gott mod, mitt barn. Dina synder är förlåtna."
(Matt. 9: 2)

Här är angivet, att det andliga riket är och ska vara idel syndernas förlåtelse. Därför ska man också flitigt lära, vad syndernas förlåtelse är. Det är snart utsagt, detta ord: ”syndernas förlåtelse”. Ja, om det vore gjort med ord och tal, men när det gäller blodigt allvar, så vet man ingenting om det. För det är en stor sak, som jag ska fatta och tro med hjärtat, att alla mina synder är förlåtna, och att jag genom en sådan tro är rättfärdig inför Gud.

Detta måste vara en underlig rättfärdighet, helt annan än juristernas, visas och klokas rättfärdighet i denna världen. För de säger allesammans; rättfärdigheten måste finnas i människans hjärta; som en qualitas (en viss beskaffenhet hos själen) måste ingjutas där.

Men detta evangelium lär oss, att den kristna rättfärdigheten inte är allehanda ting i människans hjärta och själ, utan den vill lära oss, att vi blir rättfärdiga och förlossade från synderna genom syndernas förlåtelse.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).

Denna Söndagens predikan ur M. Luthers huspostilla: