Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 30 juni 2012

4 Veckan Efter Trefaldighet-Söndag

Veckans tema:
-Den ene ska förlåta den andre-

Var barmhärtiga så som er Fader är barmhärtig.
(Luk. 6: 36)

På vilket sätt är Gud, vår himmelske Fader, barmhärtig? På det sättet, att Han ger oss alla goda gåvor, kroppsliga och andliga, timliga och eviga, för intet och av idel godhet. För om han skulle ge oss efter vår förtjänst, så måste Han endast ge oss helvetets eld och den eviga fördömelsen. Därför, vad Han ger oss av gods och ära, det är idel barmhärtighet. Han ser, att vi sitter fast i döden; därför förbarmar Han sig och ger oss livet.

Han ser, att vi är helvetets barn; därför förbarmar Han sig och ger oss himlen. Han ser, att vi är fattiga, nakna och utblottade, hungriga och törstiga; därför förbarmar han sig, klär oss, ger oss mat och dryck och mättar oss med alla goda gåvor. Alltså ger Han oss allt vad vi har, timligt och andligt, av barmhärtighet och öser ut sina gåvor över oss och i oss. Därför säger Kristus här: ” Var barmhärtiga så som er Fader är barmhärtig”.

De kristnas barmhärtighet ska inte söka deras eget bästa, utan ska på detta sätt utövas: den ska vara rundhänt och öppna ögonen och hålla alla lika, vänner som fiender, så som vår himmelske Fader gör. Och där denna barmhärtighet inte finns, där finns inte heller tron.

(Ur Guds ord & Löfte. M. Luther).

Söndagens predikan ur Luthers Huspostilla: