Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

fredag 8 juni 2012

Trefaldighetsveckan-Lördag

Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn.
(Rom. 8: 16)

Att vi är Guds barn och med visshet kan hålla oss till att vara detta, det har vi inte av oss själva, inte heller från lagen utan det är Den Helige Andes vittnesbörd, som mot lagen och mot känslan av vår ovärdighet vittnar om detta under vår egen svaghet och gör oss vissa om det. Detta vittnande går till så, att vi känner och förnimmer Den Helige Andes kraft, som verkar i oss genom Ordet, var igenom vår erfarenhet kommer att överensstämma med Odet eller predikan.

Detta kan du också känna själv, när du i nöd och ångest får tröst av evangelium och med det kan övervinna sådana tvivel och sådan förskräckelse, ditt hjärta kan då med visshet och med fasthet kan sluta sig till, att du har en nådig Gud och att du nu inte mer behöver fly från Honom utan i tron med glädje och frimodighet kan åkalla Honom och vänta hjälp från Honom.

Och där sådan tro finns, där följer också av tron den erfarenheten, att du blir hjälpt, såsom Paulus säger: ”tålamodet fasthet och fastheten hopp. Och det hoppet bedrar oss inte,” (Rom. 5: 4, 5).

Detta är det rätta vittnesbördet i ditt inre, genom vilket du inser och erfar, att Den Heliga Ande verkar hos dig.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).