Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 16 juli 2012

6 Veckan Efter Trefaldighet-Tisdag

Döp dem i Faderns och Sonens och
den helige Andes namn.
(Matt. 28: 19)

Ett fromt barn kallar man det barn, som är fött av fromma, ärbara föräldrar och som på alla vis följer dem efter och liknar dem. Ett sådant barn äger och ärver med full rätt sina föräldrars namn och ägodelar. Sålunda är vi kristna genom dopet födda på nytt och har blivit Guds barn, och så som vi bär vår Faders namn och följa Hans art, så är alla Han ägodelar liksom Hans namn vårt arv för evigt.

Nu är vår Fader god och barmhärtig, såsom Kristus säger: ”Var barmhärtiga så som er himmelske Fader är barmhärtig”. Likaså säger Han: ”Lär av mig, ty jag är saktmodig och ödmjuk av hjärtat”. Sammalunda är Gud rättfärdig, ren, stark, uppriktig, okonstlad, vis o. s. v. Detta är alla namn, som tillägnas Gud, och alla innefattas i det lilla ordet: ”ditt namn”. Ty namnen på alla dygder är Guds namn.

Eftersom vi nu är döpta i detta namn och genom Hans namn invigda och helgade, och eftersom Hans namn nu blivit vårt namn, så följer därav, att alla Guds barn ska heta och vara goda, barmhärtiga, kyska, rättfärdiga, sanna, enfaldiga, vänliga, fridsamma, med ett gott och ljust hjärta mot varenda människa, också mot sina fiender. Ty Guds namn, i vilket de blivit döpta, verkar detta hos dem.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).