Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

torsdag 4 oktober 2012

17 Veckan Efter Trefaldighet - Torsdag


Amen säger jag er: Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad ni löser på jorden skall vara löst i himlen.
(Matt. 18: 18).

Samma bindande ska ske här nere på jorden och där uppe i himlen. Gud binder sig vid den heliga, kristna kyrkans dom, när den fälls på rätt sätt, så att kyrkans utslag blir Guds eget utslag. Du hör här, att Herren Kristus infört ett sådant regeringssätt i kyrkorna, att Han själv och kyrkorna med Honom ska, när det gäller öppet utövade synder och laster, ha makten att genom ordet binda och bannlysa människorna. Han säger inte, att Han här förbehåller någon makt ensamt åt sig själv, utan det utslag kyrkan fäller, det utslaget är också fällt hos Honom. Så och inte annorlunda förhåller det sig.

Om du nu ser, att man förlåter synder eller straffar människor, offentligt eller enskilt, då ska du veta, att Guds folk finns där. För där Guds folk inte är, där finns inte heller himmelrikets nycklar. Kristus har nämligen lämnat dem efter sig här nere, för att de ska vara ett synligt tecken och nådemedel, med vilket Den Helige Ande åter helgar fallna syndare, och varmed de kristna bekänner, att de i denna världen är ett heligt folk under Kristus. Och de som inte vill omvända sig, låter sig inte heller åter helgas, de ska då utstötas från detta heliga folk, det är, de ska genom denna nyckels makt bindas och uteslutas.