Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

torsdag 4 oktober 2012

17 Veckan Efter Trefaldighet - Fredag


Saliga är ni, när människor hånar och förföljer er,
ljuger och säger allt ont om er för min skull.
(Matt. 5: 11).

Man känner igen det heliga, kristna folket, även i yttre mått, på det heliga korsets helgedom, att detta folk måste utstå all olycka och förföljelse, all slags anfäktning av det onda, om vilket vi ber i ”Fader vår”, måste invärtes sörja, ängslas och förskräckas och utvärtes lida fattigdom, förakt, sjukdom och svaghet, på det att detta folk må bli lik Kristus, dess huvud.

Och orsaken till detta kan endast vara den, att detta folk håller fast vid Kristus och Guds ord och alltså lider för Kristi skull. De måste vara fromma, stilla, lydiga, beredda att med gods och liv tjäna överheten och var man samt inte tillfoga någon skada. Men inget folk på jorden måste utstå så bittert hat; de måste vara värre för människorna än judar, hedningar och turkar.

Summa: De måste kallas kättare, bovar, djävlar, förbannade och skadliga människor mer än andra på jorden. De förrättar sin gudstjänst, men de blir förjagade, hängda, mördade, marterade och plågade, och ingen förbarmar sig över dem, utan man ger dem galla och myrra, när de törstar, och detta inte därför att de är äktenskapsbrytare, mördare, tjuvar eller skalkar, utan därför att de vill hålla sig till Kristus, och inte ha någon annan Gud.

Där du nu hör eller ser sådant, där må du veta, att den heliga kristna kyrkan finns, såsom Kristus säger: ”Gläd och fröjda er, ty er lön är stor i himmelen”. För med denna korsets helgedom gör Den Helige Ande detta folk inte bara heligt utan också saligt.