Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

söndag 7 oktober 2012

18 Veckan Efter trefaldighet - Måndag


, det som för världen var svagt har Gud utvalt för
att låta det starka stå där med skam,
(1 Kor. 1: 28).

Om vi inte är svaga, så kan Kristus inte på oss använda sin kraft. Vore det vår styrka och kraft, med vilken vi stod emot våra motståndare, så fick vi äran och inte Kristus. Men av erfarenheten lär vi, att vi inte är de som hjälper oss själva, utan Gud måste göra det; sålunda får Gud äran i vår svaghet.

Därmed tröstar oss Herren Kristus, så att vi inser, att det inte kan vara annorlunda med oss än att vi stundom är svaga, men våra fiender och vedersakare däremot blir starka och stortaliga, men likväl för Kristus saken fram till seger.

Så handlar Gud med oss, när vi och vår sak vill falla och stranda och vi blir synbart svaga för världen eller det vill gå till undergång för den ene eller andre av oss; Gud handlar så, att den som detta gäller inte förskräcks eller blir klenmodig utan lär sig inse, att det är Herren Guds fulla allvar och inte något skämt från Honom, när Han ställer sig som vore Han svag, Utan Hans fulla mening är att med den svage slå den starke till marken och resa upp den svage.

Men detta ska vi inte bedöma med förnuftets ögon, såsom vanligen sker, för då skulle saken vara förlorad, utan du ska veta att Gud genom de svaga vill göra de starka till intet. Detta måste vi tro och genast sluta ögonen för allt annat.