Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 8 oktober 2012

18 veckan Efter Trefaldighet - Tisdag


De var dina, och du gav dem åt mig,
och de har hållit fast vid ditt ord.
(Joh. 17: 6).

Det finns ingen strid om, att det finns en kyrka på jorden, och att man ska vara henne lydig, men striden gäller, vilken kyrka det är. Att vi nu dömer efter människors ord och meningar, avgör inte denna strid och hjälper oss inte att finna den rätta kyrkan, utan endast på detta sätt kan vi komma till visshet i denna sak, så att vi aktar på hur Kristus, Herren själv, i sitt ord beskriver och avmålar kyrkan.

Nu avmålar Han den så, att Han döper kyrkan till att vara den lilla hop som älskar Kristus och håller Hans ord (för i detta spåras kärleken till Kristus). ”Mitt ord måste finnas där”, säger Han, ” Mitt ord måste hållas”, vid det måste man förbli, annars blir det ingenting av alltsammans”. Ordet, som här är Kristi ord, måste vara rättesnöret, med vilket man kan fälla utslag och känna igen kyrkan, och därefter måste kyrkan rätta sig, för den måste ändå ha en viss regel och måttstock, som avgör vad som ska sägas och göras.

Det har inte giltighet, om envar skulle vilja tala eller handla efter egen vilja och sedan förege, att kyrkan talat och gjort detta på Den Helige Andes inrådan. Därför binder Kristus kyrkan vid sitt ord och gör ordet till dess vårdtecken, med vilket man ska pröva kyrkan och sålunda finna ut, om kyrkan har detta ord, lär och predikar det samt i allt handlar efter det, av kärlek till Kristus.