Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 9 oktober 2012

18 Veckan Efter Trefaldighet - Onsdag

Den som lyssnar till er lyssnar till mig,
(Luk.10: 16).

Gud talar genom de heliga profeterna och gudsmännen såsom S:t Petrus framhåller i sin epistel och säger: ”Heliga gudsmänniskor har talat det som gavs dem av Gud”. Här ska Gud och människa inte skiljas och söndras från varandra efter vårt förstånds och förnufts omdöme, utan man ska genast säga, ”vad denna människa, profet eller apostel eller en rätt lärare och förkunnare, talar och handlar efter Guds ord och befallning, det talar och gör Gud själv, för han är Guds mun eller redskap”.

Då ska de som hör honom göra den slutsatsen: ”Nu hör jag inte Paulus, Petrus eller en annan människa, utan det är Gud själv som talar, som döper, avlöser, straffar, dömer och räcker mig nattvardens gåvor”.

Käre Gud, vilken stor tröst skulle inte ett stackars svagt och beprövat samvete kunna hämta av en sådan förkunnare, om vi trodde, att hans ord och hans tröst vore Guds ord och tröst, Guds allvarliga mening. Därför gör vi strax denna vissa och klara slutsats: ”Gud verkar genom ordet, vilket är liksom en vagn , med vilken Han kommer, och ett Hans redskap, varigenom man lär rätt känna Honom i Hans innersta hjärta”.