Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

onsdag 10 oktober 2012

18 Veckan Efter Trefaldighet - Torsdag


Mina älskade,
tro inte alla andar utan pröva
 andarna om de kommer från Gud.
Ty många falska profeter har gått ut i världen.
(1 Joh. 4: 1).

Guds Ande är Sanningens Ande gentemot alla lögner och alla villoandar. För världen är alltid full av andar, såsom man säger: ”Där Gud bygger en kyrka, där bygger djävulen sitt kapell bredvid”. Detta innebär, att där Guds ord uppgår i sin renhet och klarhet, där inför djävulen på samma gång sekter med många falska andars följe, som också träder fram med Kristi och Hans kyrkas namn och berömmer sig av detta. Men det är allt i grunden falskt utan någon sanning eller visshet.

”Men Jag vill ge er”, säger Kristus, ”den Ande som gör er säkra och vissa om Sanningen, så att ni inte behöver tvivla i det ena eller det andra stycket, som rör er salighet, utan blir vissa angående den saken och kan vara domare och bedöma alla andras läror”. På det sättet ska Gud inte endast göra er till kämpar och segrare utan också sätta lärdomstecknet på er, så att ni ska kunna vara doktorer och läromästare, som säkert kan veta vad som är sann eller falsk lära i kristenheten. Så listigt ska ingen djävul kunna gå till väga och ingen sektande vara så slug, att han ska kunna förfalska er lära eller föra er vilse.

Så har kristenheten bevarats från begynnelsen ända tills nu bland många lögnandar, vilka man inte kan räkna, vilka varit där från början och alltjämt kommer. Kristenheten tränger sig ändå igenom och behåller sitt dop och sin nattvard, Evangelium och Kristus, de tio budorden och bönen, behåller dem rent och klart, dömer med detta och utsöndrar ifrån sig all falsk lära och allt som står emot detta, om än djävulen förskapar sig till ljusets ängel och framstår i skön och präktig gestalt, som om han vore Gud själv.