Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

söndag 14 oktober 2012

19 Veckan Efter Trefaldighet - Måndag


Som Kristi tjänare och som förvaltare av Guds
hemligheter skall man alltså betrakta oss.
(1 Kor. 4: 1).
Här hade nu S: t Paulus visserligen kunnat säga: ”Vi är förvaltare av Guds vishet eller av Guds rättfärdighet eller liknande”. Men då hade endast ett visst stycke av det hela angivits.

Därför ville han i ett enda ord inbegripa alla dessa håvor, vilka vi har att predika om, när vi predikar Kristus, och detta ord blir då det han kallar: ”hemligheterna”. Så som om Paulus ville säga: ”Vi är andliga förvaltare, som har till uppgift att utdela Guds ord, Guds sanning och annat som inte kan uppräknas. Jag vill kort sammanfatta det och säga: ”Det är Guds ’hemligheter’ , och jag kallar dem ’hemligheter’ , därför att de endast kan fattas och ernås genom tron.

Guds hemligheter är de förborgade ting, som Gud ger och som är i Gud. För djävulen har också sina hemligheter, såsom det heter i Upp. 17: 5: ” På hennes panna var skrivet ett namn, en hemlighet: det stora Babylon,” .De föreger, att deras lära och verk för till himlen, men bakom detta är idel död och helvete för dem som tror på det. Men det är Guds hemligheter, som har med sig liv och salighet.

Här har vi då apostelns mening med detta ord. En Kristi tjänare ska vara en förvaltare av Guds hemligheter, det är, han ska anse sig endast ha att predika och till Guds husfolk utdela vad som är i Kristus och som är Kristus själv. Han ska sålunda predika det rena evangeliet, den rena tron, att Kristus allena är vårt liv, vår väg, vår vishet och kraft, vår ära och salighet, och att allt vårt eget är idel död, villfarelse, dårskap, svaghet, skam och fördömelse. Den som predikar annorlunda, honom ska ingen hålla för Kristi tjänare och förvaltare av gudomliga gåvor.