Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 16 oktober 2012

19 Veckan Efter Trefaldighet - Tisdag


vi är bedrövade men alltid glada,
vi är fattiga men gör många rika,
vi är utblottade på allt men äger allt.
(2 Kor. 6: 10).

Varje enskild kristen är i stånd att här på jorden vara sådan som herren Kristus själv varit och uträtta så stora ting, att han i gudomliga ting kan regera hela världen, hjälpa och gagna envar och utföra det största som sker på jorden. Därför är han också inför Gud högre aktad än hela världen, så att Gud för hans skull ger och uppehåller allt vad denna världen har, så att om det inte funnits kristna i världen, så hade varken stad eller land fred, ja, allt vad som finns på jorden skulle på en enda dag fördärvas av djävulen. Men att säden växer på marken och människorna har hälsa, föda, fred och skydd, det har de allt att tacka de kristna för.

Vi är väl arma tiggare men gör många rika, vi som inget har med ändå äger allt. Det är då visserligen sant, att vad konungar, furstar, herrar, borgare och bönder har här i världen, det har de inte för sina dygder skull utan för Kristi och de kristnas skull.

De kristna har evangelium, dop och nattvard, varigenom de omvänder människor, vinner själar från djävulen, rycker dem ur död och helvete och för dem till himlen, varigenom de också tröstar, styrker och stödjer de arma, bedrövade och anfäktade samvetena och även kan lära och undervisa människor i olika stånd samt råda dem, hur de ska leva kristligt och saligt, var och en i sin ställning.

Detta är sådana ting, som alla konungar och kejsare, mäktiga och rika, lärda och visa i världen inte alls förmår, inte heller kan betala för med allt sitt gods, för ingen av dem kan trösta och bringa glädje åt ett enda samvete, som är bedrövat och nedtryckt.