Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

onsdag 5 december 2012

1 Veckan i Advent - Torsdag


Men när tiden var fullbordad sände Gud sin Son,
född av kvinna och ställd under lagen.
(Gal. 4: 4.)

Eftersom lagen inte förmår skaffa oss rättfärdighet eller tro och vår natur med all dess verkande inget förtjänar, så ställer S: t Paulus fram för oss Honom, som i vårt ställe förtjänar sådan tro och är en Mästare i att rättfärdiggöra. Ty tro och rättfärdighet har ej för intet kommit oss till del; mycket har detta kostat, nämligen Guds Son själv, och därför heter det: ”När tiden var fullbordad”, det är, när den tid var slut, då vi hölls som trälar.

Såsom denna tid blev fullbordad för judarna genom Kristi ankomst i köttet, så blir den även dagligen fullbordad, när människan upplyses genom tron, så att det blir slut med hennes träldom under laggärningar. Ty Kristi ankomst i köttet vore till ingen nytta, om den inte åstadkom en sådan Hans andliga ankomst för tron. Han har också kommit i köttet för att verka sådan ankomst i anden, ty Han är kommen till alla, som förut trott och härefter kommer att tro på Hans yttre ankomst. Därför har Han kommit till de gamla fäderna för att upprätta denna tro.

Ända från världens begynnelse till dess ände måste allt hänga på denna Kristi ankomst i köttet, och träldomen upphör, då människan i trons tillit håller sig till denna, när och varhelst en sådan trons tillit finnes. Därför inträder tidens fullbordan för var och en av oss, när han börjar tro på Kristus såsom den där skulle komma i tidens fullbordan och nu har kommit.