Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 4 december 2012

1 Adventsveckan - Onsdag


Välsignad är Herren, Israels Gud,
som har besökt och återlöst sitt folk.
(Luk. 1: 68.)

Vid sin första ankomst kom Gud i tjockt, svart, förskräckande moln med eld, rök och åskdunder och starkt basunljud, så förskräckande, att Israels barn gruvligt fruktade och sade till Moses: ”Tala du till oss, så vill vi höra, men låt inte Gud tala till oss, på det att vi inte må dö.” (2 Mos. 20: 19.)

Då gav han dem lagen. Lagen är gruvlig; man hör den inte gärna. Lagen är en skräck för förnuftet, så att människan stundom alldeles råkar i förtvivlan. Så betungar lagen samvetet, att det inte vet vad det ska göra.

Den andra ankomsten, Kristi ankomst, är inte förskräckande utan saktmodig och mild, inte förskräckande, som Gud var i Gamla Testamentets tid, utan mild, saktmodig och barmhärtig som en människa; han blir inte sedd på berget utan mitt ibland människorna, där de bor tillsammans. På Sinai kom Han med förskräckelse, nu kommer Han i mildhet och saktmod; där måste man frukta Honom, Han kom med tordön, nu kommer Han med lovsånger; där kom han med starkt basunljud, här kommer Han gråtande över staden Jerusalem; där kom han och injagade fruktan, här kommer Han med tröst och glädje och kärlek; där säger Han: ”Säg till dotter Sion, se, din konung kommer.”

Se, här har ni åtskillnaden mellan lag och evangelium; lagen befaller, evangelium förlåter allt för inget, lagen åstadkommer vrede och hat, evangelium ger nåd. Vid Guds första ankomst kunde Israels barn inte höra på Guds röst, men nu kan man inte höra nog av den rösten, så ljuvlig är den.

Därför, när ni råkar i ångest eller bedrövelse, så ska ni inte springa upp till berget Sinai, så att ni vill söka hjälp genom lagen och genom mänsklig tillfyllestgörelse, utan ni ska bege er in i Jerusalem, det är, gå till evangelium. Evangelium säger: ”Dina synder förlåtas dig; gå, synda inte härefter.”