Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 22 december 2012

3 Veckan i Advent - Lördag


Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er.
(Fil. 4: 4).

Denna glädje är en frukt och fröjd av tron. Där det inte finns tro, där är idel fruktan, förbannelse, otrygghet och sorg, när man bara nämner eller tänker på Gud, ja, i sådana hjärtan är där hat och fiendskap mot Gud. För man finner i sitt samvete vara i skuld hos Gud och har inte den tillförsikten, att Gud är oss huld och nådig, eftersom man vet, att Gud är fiende till synden och gruvligen straffar synden.

Att tala mycket till ett sådant hjärta om glädjen i Gud, det är precis som om jag ville övertalat vattnet att brinna. Det måste vara rättfärdiga och fullt rättskaffens människor, som ska glädjas i Herren. Därför är denna epistel inte skriven för syndare utan för de heliga. Till syndare måste man först säga, hur de ska bli fria från synderna och vinna en nådig Gud; så följer glädjen av sig själv, när de är friade från det onda samvetet.

Men vad säger oss evangelium, om inte att Kristus är oss given för att ta på sig våra synder. Om denna tro på evangelium verkligen finns i hjärtat, så blir Gud för oss ljuvlig och älskvärd, för hjärtat känner, att hos Honom är idel huldhet och nåd, och har full tillit till Honom och fruktar inte för Hans straff, är tryggt och vid gott mod, därför att Gud har i Kristus bevisat oss översvinnelig nåd.

Därför måste av sådan tro härflyta kärlek, fröjd, frid, pris, tacksägelse och lovsång, och människan måste då ha ett hjärtligt välbehag till Gud såsom vår allra käraste och nådigaste Fader. Se, det är om sådan glädje Paulus här talar. Därför kallas den en glädje ”i Herren”.