Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 22 december 2012

4 veckan i Advent - Söndag


 
 
Och du, barn, skall kallas den Högstes profet.
(Luk. 1: 76).

Eftersom Kristus ska komma så ringa och enkel utan all prakt och allt anseende, som köttsliga sinnen särskilt fäster sig vid, för att vinna världen genom ordet och undren, inte genom svärd, bössor och yttre makt, så blev efter Moses och alla profeter, präster och leviter en man sänd av Gud, som hette Johannes, alltså en människa som vi och inte en ängel, men ändå mer än en profet, såsom Kristus vittnar om honom.

Han var sänd av Gud, kom alltså inte okallad, av egen drift, kom för att han skulle klappa på porten och väcka judarna, för att vittna om Herren och säga: ”Öppna portar och dörrar, er frälsare är här, som ni så länge har väntat på, vakna; se, det nya ljuset har brutit in, som från begynnelsen var hos Gud och var evig Gud men nu har blivit människa, se till, att ni inte låter det gå er förbi”.

Så har han också ett dyrbart namn, han heter Johannes, vilket betyder ”nåderik”. Han får inte som andra människor uppkallas med ett tillfälligt namn utan med ett namn, som medför vad som sägs. Så är det med alla namn, som Gud ger och bestämmer, såsom Hans käre Son inte förgäves får namnet Jesus, eftersom han skulle ”frälsa sitt folk från alla synder”. Så bär även Johannes sitt namn inte för sin persons skull utan för uppdragets och vittnesbördets skull.
 
Denna Söndags predikotext ur M. Luthers "Huspostilla":