Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 15 december 2012

3 Veckan i Advent - Söndag

 


Blinda får sin syn, lama går, spetälska blir rena, döva hör,
döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap.
(Matt. 11: 5.)

Denna predikan om Kristus och Hans rike ska vi noga ge akt på och alltid låta höras bland oss, predikan om att Kristus har ett sådant rike och är en sådan konung, att Han gärna vill hjälpa de till kropp och själ eländiga och fattiga eftersom det är omöjligt för hela världen med all dess makt att hjälpa.

Ty aldrig har en sådan förträfflig läkare funnits, så att han skulle kunna göra en blind seende och göra en spetälsk ren. Likaså har en predikare aldrig kommit sådan, att han skulle kunna predika glädjens budskap, det är visa de bedrövade, eländiga och ängsliga samvetena till sig och trösta dem eller göra förskräckta själar, som är nedsänkta i svårmod och bekymmer, glada och vid gott mod.

Detta är det glada, goda budskapet, att full lösepenning genom Kristus erlagts för våra synder, och att vi genom Hans lidande är förlossade från den eviga döden. Detta är Kristi rike, och detta är Hans värv, att Han förkunnar evangelium för de fattiga. Det är dem Han vill nå, ty till de stora, höga helgonen kan Han inte komma, till dem som inte vill vara syndare och inte behöver evangelium.
 
Predikan ur M. Luthers Huspostilla över denna Söndag: