Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

fredag 22 februari 2013

1 Veckan i Fastan - Fredag


Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande utan att bry sig om skammen och som nu sitter på högra sidan om Guds tron.
(Hebr. 12: 2).

Så ska vi göra oss denna bild till godo, att vi i all anfäktning ser på Kristi bild, låta vår blick vila på den och av fri vilja efterfölja Honom. Ty Kristus tränger sig igenom, hur svårt det än är, och förblir modig. Så måste vi be, att han ville ge oss det mod och den ande, som gör att vi också lär oss bli starka i svagheten och övervinner just på den onda dagen.

På detta sätt kommer Kristus till oss, och Han blir inte endast en bild, utan Han inplanterar i oss alla sitt mod, så att vi också kan härda ut. Därför, komma vad komma vill, vilken ofärd och vanära det än må bli, man ska blott veta, att Kristus, vår hövding, också ser allt detta och övervinner det. Därför ska vi också be Honom om manligt mod, så att vi mitt i dessa svåra ting blir starka och kommer igenom döden.

Så framställer Paulus Kristus för oss i alla epistlar: först att Han är en förebild, som man ska efterfölja, sedan att han ger oss den ande och det mod, som Han själv har. Det är den rätta kristna läran.

Och det ska nu också bli en verkan av denna lära, att man får veta, hur man ska göra bruk av Kristi lidande, och att ingen rätt erfar, vad där ligger i denna passionshistoria, utom den som varit i nöd och övat sig i den med Kristus, så att han lidit detsamma som Kristus och trängt igenom, alltså av Kristus undfått nåd att tränga igenom. På detta sätt måste vi komma in i denna lidandeshistoria och begagna oss av den.