Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 23 februari 2013

2 Veckan i Fastan - Söndag


Jesus sade:
"Min mat är att göra hans vilja som har sänt
mig och att fullborda hans verk.
(Joh. 4: 34).

Guds vilja, som Kristus har uppfyllt, kan inte vara något annat än Kristi lydnad, såsom Paulus säger: ”Han var lydig för oss” ” I denna vilja är vi alla helgade”. Genom en endas lydnad står många såsom rättfärdiga”.(Rom. 5: 19).

”Han ödmjukade sig själv och blev lydig intill döden”.

Allt detta gör han, inte därför att vi skulle vara värdiga eller skulle ha förtjänat det – för vem skulle vara värdig en sådan tjänst av en sådan person – utan därför att han var Fadern lydig. Med ett enda ord upplåter S: t Paulus här himmelen för oss, så att vi får se in i det gudomliga Majestätets avgrunder och skåda det faderliga hjärtats outsägliga, nådiga vilja och kärlek till oss, så att vi får erfara, hur Gud av evighet haft behag i vad Kristus, den härlige mannen, skulle göra och nu har gjort för oss.

Vems hjärta skulle inte smälta av fröjd? Vem skulle inte här älska, lova och tacka? Och än mera: vem skulle inte vilja bli, inte bara världens tjänare, utan gärna bli mindre än inget, när han ser, att Gud haft en så kärleksfull mening och så överflödande rikligt skänkt och lagt i dagen sin faderliga vilja och avsikt med sin Sons lydnad.
 
Söndagens predikan ur M. Luthers Huspostilla: