Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

fredag 7 februari 2014

4 Veckan Efter Trettondedagen - Fredag


Vi vet att hela skapelsen ännu samfällt suckar och våndas.
(Rom. 8: 22).

Den kära solen, det skönaste och ljuvaste ting i skapelsen, tjänar endast till en ringa del de fromma; där den lyser över en from, där måste den på samma gång skina över tusen och åter tusen skalkar, den måste lysa över allt deras gudlösa väsen och deras ondska och måste således med sitt mycket sköna värv komma de ogudaktigaste, mest skamlösa och lättsinniga skalkar tillgodo.

Solen är en god skapelse av vår Herre Gud, och den vill hellre betjäna fromma människor, men detta ädla ting måste finna sig i att den får tjäna den onda världen, utan att vilja det. Men, det sker på en förhoppning, att denna tjänst en gång ska vara till ände. Och Gud har inrättat det så för att vinna lydnad för denna ordning, som syftar till att Han ska bli känd och erkänd såsom en barmhärtig Gud och Fader, som låter sin sol gå upp över onda och goda, såsom Kristus lär (Matt. 5: 45). Därför får den kära solen tjäna världens fåfänglighet, och dess tjänst och välgärning är förspilld.

Men vår Herre och Gud ska i sinom tid nog drabba med sitt straff sådana människor, som missbrukar den sköna solen och annat skapat, och rikligen vedergälla den tjänst de skapade tingen utfört. Sålunda sträcker den käre S: t Paulus det heliga korset ut över hela skapelsen, så att himmel, jord och allt vad däruti är får lida med oss och bära det heliga korset. Därför ska vi inte klaga och gråta så jämmerligt, när det går oss illa, utan med tålamod invänta vår kropps förlossning och den härlighet, som ska uppenbaras på oss, och detta desto mer då vi vet, att hela skapelsen våndas med stor ångest och längtan, såsom en kvinna som ska föda, och längtar efter Guds uppenbarelse, då skapelsens förlossning ska inbryta, då den inte mer ska vara underkastad förgängelsen och tjäna den utan endast tjäna Guds barn, villigt och med fröjd.