Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 11 augusti 2014

8 Veckan Efter Trefaldighet - Måndag

Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. I sin stora barmhärtighet har han genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda fött oss på nytt till ett levande hopp, till ett arv som aldrig kan förstöras, fläckas eller vissna och som är förvarat åt er i himlen.
(1 Petr. 1: 3-4).

Eftersom vi är här på jorden, måste vi leva i hoppet. För även om vi är vissa om att vi genom tron har alla Guds gåvor (för tron har förvisso med sig den nya födelsen, barnaskapet och arvet) så ser du ännu inte detta. Därför befinner det sig ännu i hoppet och är i någon mån dolt, så att vi inte ser det med ögonen. Det är detta aposteln kallar ”ett levande hopp”.

Vi väntar, säger han, det dyrbara arvet i det hopp, som vi genom tron har kommit till. För så följer det ena på det andra: på ordet följer tron, av tron kommer den nya födelsen, genom den nya födelsen träder vi in i hoppet, så att vi väntar på det goda vi hoppas på att få och är säkra på det.

Är du en kristen, och väntar du arvet eller saligheten, så måste du endast hålla dig till detta och förakta allt som är på jorden och bekänna, att all världslig förnuftsvishet och helighet ingenting är. Detta kan världen inte med, därför måste du räkna med och finna dig i, att man fördömer och förföljer dig. På detta sätt sammanfogar S: t Petrus tron, hoppet och det heliga korset med varandra, för på det ena följer det andra.