Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 9 augusti 2014

8 Söndagen efter Trefaldighet.


..medan vi väntar på det saliga hoppet, att vår store Gud och
Frälsare Jesus Kristus skall träda fram i härlighet.
(Tit. 2: 13).

Genom evangelium har vi kommit till den skatt, som inte är gods och guld, inte makt och ära, inte denna världens lust och fröjd, ja, inte ens detta livet här på jorden, utan ett hopp, ett levande, saligt hopp, som ska till kropp och själ göra oss levande och saliga, för evigt och fullkomligt.

Till denna skatt är vi genom evangelium kallade, och till den skatten är vi döpta. Låt oss därför förhålla oss så till det timliga livet, att vi i tankarna är beredda att lämna det bakom oss och sträcka oss efter detta saliga hopp så som vårt mål, ”den segerlön, som hålls framför oss genom Guds kallelse ovan ifrån i Kristus Jesus”, att vi jagar efter detta mål och ständigt väntar på det.

Hur länge skall vi vänta på uppfyllelsen av detta hopp? Ska det alltjämt endast bli ett hopp för oss, och ska det inte bli något mer än detta? Nej, säger aposteln, vårt saliga hopp ska inte alltid för oss endast förbli ett hopp utan ska till sist komma att uppenbaras, så att vi inte mer behöver hoppas och vänta, utan vad vi nu tror och hoppas ska fullbordas och uppenbaras på oss, och vi ska komma till full och trygg besittning av vad vi nu väntar. Under tiden måste vi vänta på det saliga hoppet, till dess att det uppenbaras och fullbordas.
 
Denna Söndags predikan ur M. Luthers "Huspostilla":