Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

söndag 29 april 2012

3 Veckan Efter Påsk-Måndag

Amen, amen säger jag er: Ni kommer att gråta och jämra er,
 men världen skall glädja sig. Ni kommer att sörja,
men er sorg skall vändas i glädje.
(Joh. 16: 20).

Det ges oss mångfaldig bedrövelse på jorden. Men det är den rätta, höga sorgen över alla sorger, när hjärtat förlorar Kristus, så att Han inte mer syns till och ingen tröst mer är att vänta av Honom. Och det är få som blir så hårt prövade och frestade. Då är all tröst borta, och det är ute med all glädje, och då hjälper varken himmel, sol eller måne, varken änglar eller något annat skapat, ja, inte ens Gud själv hjälper. ”Men världen ska glädja sig”.

Se, sådan är den glädje Kristus här ger världen, men åt sina kristna ger Han den djupa sorgen. Därmed utmålar Han världen som gruvlig och förskräcklig så som djävulsbarn, som inte har större glädje i, än att de fick se Kristus gå under och Hans kristna fördömda med skam och förlorade. Därför vill Kristus här säga oss:

”Ni har nu hört bådadera, vad världen får för glädje, och vilken sorg ni ska få. Besinna då detta och håll fast vid detsamma, när det kommer därhän att ni själva får erfara det, för att ni då ska kunna ha tålamod och hämta rätt tröst i ett sådant lidande. Jag måste alltså låta er pröva på och smaka, vad det vill säga att ni har förlorat Mig och vara så som döda i hjärtat, för att ni något litet ska kunna förstå detta mysterium, denna hemlighet, för ni ska inte kunna utgrunda Mig på något annat sätt, det blir för svårt för er att riktigt begripa den stora gärningen, att Guds Son går till Fadern, vilket är, dör och uppstår för er, för att Han också ska föra er upp till himlen”.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).