Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 28 april 2012

3 Veckan Efter Påsk-Söndag

Veckans tema
-Glädje i den Helige Ande-

Nu är ni också bedrövade, men jag skall se er igen,
och då skall era hjärtan glädja sig,
och ingen skall ta er glädje ifrån er.
(Joh. 16: 22).

All beror därpå, att vi litar på vår Herre Kristus och håller Hans ord för att vara sant, att om än olycka och anfäktning ligger tungt på oss, det ändå bara är en fråga om en kort tid, så att vi kan trösta oss under lidandet. För det är inte möjligt, att man skulle nå fram till glädjen, utan att man först haft smärta och lidit något.

Men nu är det särskilt tröstande, att Herren visar lärjungarna, vad det är för en glädje som ska vederfaras dem. ”Jag ska” säger Han, ”Se er igen”. Det har skett den Heliga Påskdagen, då de sett Honom i ett nytt, evigt liv. På samma sätt ska Kristus åter se oss, och då gläds vårt hjärta, när vi tar till oss Hans uppståndelse, så som den har skett för oss, och se, hur Han oss tillgodo övervunnit synd, död och djävul, så att också vi genom Honom sak leva i evighet.

Detta är den rätta beständiga, eviga glädjen, som tar bort alla bekymmer, och som aldrig mer ska tas ifrån oss. Därför ska vi under korset aldrig bli otåliga eller försagda. För Kristus är uppstånden och sitter på sin Faders högra sida, för att Han ska skydda oss mot djävulen och allt jämmer, och Han vill göra oss evigt saliga. Detta ger oss vår trofaste Gud och Fader genom Sin Son, vår Frälsare, Kristus Jesus. Amen.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).

Läs också gärna Luthers predikan över denna Söndag: