Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

torsdag 3 maj 2012

3 Veckan Efter Påsk-Fredag

”Och Jag skall själv visa honom,
hur mycket han måste lida för Mitt Namns skull”
(Apg. 9: 16)

Om du vill vara Herren Jesu Kristi medarvinge men inte vill lida och inte vara Hans broder, lik Honom, så ska Han förvisso inte erkänna dig på den yttersta dagen så som Sin broder och medarvinge utan Han skall fråga dig, var du har din törnekrona, ditt kors, dina spikar och ditt gissel. Han ska fråga dig, om du varit en styggelse för hela världen, liksom Han och alla Hans lemmar varit sedan världens begynnelse. Om du inte kan bevisa detta, så ska Han inte kunna hålla dig för Sin broder.

Alltså måste vi lida med Guds Son och alla bli lika Honom, annars ska vi inte bli upphöjda till härligheten med Honom.

Lidandets tecken: spikarna, törnekronan, gisslet o. s. v. måste jag och alla kristna också ha, inte målade på väggen utan intryckta i vårt kött och blod.

Dessa Herren Kristi sårmärken förmanas Paulus och därmed varje kristen att också bära. Trösta därför de kristna, så att de inte förskräcks, om man lägger på dem allt slags lidande, liksom man i år åter och åter har gjort med våra bröder. Men det kommer att bli värre, då när våra fienders stund kommer och mörkret har makten. Men låt det svåra komma, vi måste ju lida, om vi ska komma till härligheten. Men vilken vinst våra fiender ska få, sedan de mördat oss, det ska de nog få erfara.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).