Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 1 maj 2012

3 Veckan Efter Påsk-Onsdag

Detta har Jag talat till er,
för att min glädje skall vara i er
och för att er glädje skall bli fullkomlig.
(Joh. 15: 11)

Hör här, att man allt av sitt hjärta ska hålla sig till Ordet och trösta sig av det som Kristus så dyrt har lovat oss, att Han vill vara hos oss med Sin Fader och bevara oss, att ingen olycka kan skada oss, inget av djävulens eller världens våld ska kunna underkuva oss eller rycka oss från Honom. Så ska vi alltid finna glädje och tröst, och ju längre tiden går desto större ska vår glädje bli, och inget lidande eller något motstånd ska göra oss bedrövade eller försagda, Ja, det blir t. o. m ljuvt och behagligt för oss att i kärlek till Kristus bära allehanda lidande.

Förutan detta kan en kristen inte här på jorden njuta av någon glädje, som är fullkomlig och rättmätig. För om du än hade alla världens fröjder samlade i en stor hög, så har du därmed inte någon hjälp till att stå emot en enda anfäktning eller olycka. Ty denna världens glädje består endast i att njuta i ovisshet. De är timliga gåvor, ära och lustbarheter o. s. v och kan inte bestå längre än de finns. De förgås så fort någon motvind och något litet lidande kommer.

Men den glädje som Kristus här talar om, är sådan att den förbliver i evighet, den består och tilltar under yttre bedrövelser, så att man med glatt hjärta kan undvara och förakta all världslig glädje.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).