Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 12 juni 2012

1 Veckan efter Trefaldighet-Onsdag

…"HERREN har sagt att Han vill bo i dunklet….
( 1 Kon. 8: 12)

Därför är tron en insikt av det slag, att fast än allt är helt och hållet dunkelt och mörkt och man inget ser, tron däremot är viss om och ser, att den i allt dunkel och mörker ändå verkligen har Kristus, och griper om Honom, såsom vår Herre Gud också tidigare bodde på berget Sinai och i templet i mörker.

Därför, när det gäller vår rättfärdighet, den som ställer oss in i det förhållande till Gud, att vi blir rättfärdiggjorda inför Honom, är det inte kärleken, som ger tron sådant anseende och en sådan ställning till Gud, utan tron själv och den förborgade dunkla och dolda insikten i hjärtat, det är tilliten till det osynliga, nämligen den osynliga och i sanning närvarande Kristus.

Men orsaken till att tron gör oss rättfärdiga är den, att tron griper den dyra, ädla skatten, Kristus, och har Honom närvarande hos sig. Men hur Han är närvarande hos oss, det kan vi inte utgrunda, för, så som jag sagt, sådant är idel mörker, det är en fördold, hög, hemlig och ofattbar insikt. Ändå, där bara en sådan sann och verklig trons tillit finns i hjärtat, där är förvisso också Kristus mitt i trons dunkel och töcken. Och detta är då den sanna rättfärdigheten, som gör att människan anses och räknas rättfärdig inför Gud.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).