Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 16 juni 2012

2 Veckan Efter Trefaldighet-Söndag

Veckans Tema:
-Kärlek-

Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande, som Han har gett oss.
(Rom. 5: 5)

Det är att beakta, att det här heter ”Guds kärlek”. För endast genom den älskar vi Gud. Här är inget synbart, inget som kan erfaras vare sig invärtes eller utvärtes, inget varpå man kunde sätta sin förtröstan eller som man kunde älska eller frukta; nej, högt över allt i världen blir vi uppryckta till den osynlige, oförnimbare, ofattlige Guden, mitt i det inre mörkret, utan att veta vad vi ska älska, under det vi däremot vet vad vi inte älskar, och att vi avskyr allt som vi själva kan känna och erfara, och endast sträcka oss i längtan after vad vi ännu inte fattat och lärt känna.

Från oss härstammar alltså inte den höga dygd, som finns hos oss, såsom aposteln gör gällande, utan vi måste be Gud om den. Av detta följer:

1.”Guds kärlek är utgjuten”,

Alltså på inget vis född och uppkommen hos oss;

2. ”genom Den Helige Ande”, denna kärlek är inte förvärvad genom dygd och övning, såsom man kan förvärva sig moraliska dygder;

3. ” i vårt hjärta”, det är i vårt hjärtas allra innersta kärna och märg, inte bara över ytan i vårt hjärta, såsom skummet finns på vattenytan;

4. ”som är oss given”, det är, som vi inte har förtjänat, nej, vi har tvärtom förtjänat motsatsen.

Att det verkligen förhåller sig så, bekräftar vad som sägs i det följande (vers 6): Guds kärlek är verkligen ”given” och inte förtjänad. Också led Kristus döden för ”de svaga”, inte för de starka och värdiga.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther.