Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

söndag 3 juni 2012

Trefaldighetsveckan-Måndag

,som ensam är odödlig och bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se. Honom tillhör ära och evig makt! Amen.
(1 Tim. 6: 16)

Guds fördolda vilja kan man inte utforska, utan man ska med fruktan och bävan tillbe den så som en djup, helig hemlighet i det högsta majestät, som Han behåller för sig själv. Så måste vi då låta Gud vara outgrundlig i Hans majestät och gudomliga natur och i Hans fördolda vilja.För där har vi inget att göra med Gud, Han vill inte heller, att vi däruti ska ha att göra med Honom.

Gud gör mycket, som Han inte visar för oss genom sitt Ord. Han vill också mycket, som Han inte visar för oss att Han vill. Därför ska vi blott se på Ordet och låta den outgrundliga viljan vara, om vilket inget är oss befallt. För vi måste låta oss styras och regeras efter Ordet, inte efter den outgrundliga viljan. Man ska inte göra sig bekymmer för att utgrunda Majestätets höga, stora, heliga hemligheter, då Gud dock bor i ett ljus dit ingen kan komma.

Vi ska hålla oss till Gud, där Han låter oss komma sig nära, där var Han blivit människa, i Jesus Kristus, den korsfäste, i vilken, som Paulus säger, alla Guds visdoms skatter är förborgade. Genom Honom finner vi och erhåller i rikt och fullt mått allt vad vi ska veta och inte veta.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).