Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 2 juni 2012

Trefaldighetsveckan-Söndag

Veckans Tema:
-Den treenige Guden-

Av Honom, genom Honom och till Honom är allting.
Honom tillhör äran i evigheter, amen.
(Rom. 11:36)

Årets övriga högtider sveper in vår Herre Gud i Hans Ord och i de under Han har gjort. Så firar man vid Kristi födelses högtid minnet av att Gud blivit människa, vid påskhögtiden, att Kristus uppstått från de döda, på Pingstdagen, att Han utgjutit Den Helige Ande och instiftat den kristna kyrkan o. s. v. Alla dessa högtider predikar alltså vår Herre Gud insvept i något av Hans verk.

Men denna högtid förehåller oss, vem Gud i sig själv är utan alla verk och omhöljen, vem Han är i sitt gudomliga väsen. Då måste man gå högt över sitt förnuft, lämna allt skapat här nere och låta sig svingas upp dit, där man endast hör vad Gud säger om sig själv och om sitt innersta väsen, annars kommer vi aldrig att erfara detta.

Här stöter nu Guds dårskap och världens klokskap samman mot varandra. Därför ska man inte disputera om, hur det kan vara så, att Gud Fader, Son och Helig Ande är en enda Gud, för detta är ändå obegripligt. Man låter sig därför nöja sig med detta, att Gud säger och vittnar om Sig själv i Sitt ord.

Det är en mycket tröstlig predikan, som ju borde ge oss ett glatt och frimodigt hjärta inför Gud, eftersom vi ser att alla tre personerna, hela Gudomen, är helt vänd och riktad på detta, att de arma, eländiga människorna ska bli hjälpta mot synden, döden och djävulen till Guds rike, till rättfärdighet och evigt liv.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).

Läs Luthers predikan över Trefaldighetsdagen: