Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 5 juni 2012

Trefaldighetsveckan-Onsdag

och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan
(Ef. 3:17)

Den Heliga Skrift bringar Kristus in i vårt hjärta och lär oss känna Honom, upptänder också hjärtat och gör det modigt genom tron på Honom. Vart helst en kristen bor, där är all Guds fullhet, vi må vara svaga eller starka.

Men att ha Kristus boende i hjärtat är inget annat än att känna Kristus, vad Han är och vad man kan tillförse sig av Honom, nämligen att Han är vår Frälsare, genom vilken vi har kommit dit hän, att vi kan kalla Gud vår Fader och genom Honom ta emot Anden, som ger oss mod gentemot all slags olycka. På detta sätt bor Han i vårat hjärta, för på annat sätt kan man inte fatta Honom, eftersom Han inte är ett dött ting, utan levande Gud.

Men hur omfattar man Honom i hjärtat? Inte med tankar utan endast genom den levande tron. Han låter sig inte fattas genom vad vi gör, inte heller kan vi fånga Honom med våra ögon, utan Han låter sig endast fasthållas med hjärtat. Är nu tron sann och äkta i själva grunden, så har och förnimmer du Kristus i ditt hjärta och vet vad Han tänker och gör i himlen och på jorden, och du vet, hur Han regerar med Sitt ord och Sin Ande, och hur de är sinnade, de som har Kristus, och hur de är sinnade, som inte har Honom.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).