Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 2 juli 2012

4 Veckan Efter Trefaldighet-Tisdag

Framför allt skall ni älska varandra innerligt,
ty kärleken överskyler många synder.
(1 Petr. 4: 8)

Av detta ska man lära, att man ska söka nästan som ett förlorat får, övertäcka det som är honom till skam, med hedrande, så att vår fromhet må skyla över hans synd. Men när nu människor kommer tillsammans, så nagelfar de varandra med hårda ord, för att därmed bevisa, hur varmt de nitälskar mot synden.

Därför, när ni kommer tillsammans, ni män, så nagelfar inte andra människor. På samma sätt, ni kvinnor, när ni kommer tillsammans, så överskyl andras fel och skam, och såra inte det ni inte kan hela. Kommer du på andra med synd i deras kammare, så bred manteln över dem och stäng till dörren. Varför ska du göra så? Så vill du ju att man ska göra mot dig.

Så gör också Kristus, som stilla tiger och överskyler våra synder. Han skulle nog kunna få oss utskämda och trampa ned oss, men det gör Han inte. Så måste ni också här göra. En ren jungfru måste sätta sin brudkrans på en sköka, en from kvinna sin brudslöja på en äktenskapsbryterska; vi må låta allt vad vi har och förmår vara en klädnad, med vilken vi överskyler synderna. För varje man måste återfinna sitt får och varje kvinna sin silverpenning. Alla våra gåvor måste delas ut åt andra.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).