Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 10 juli 2012

5 Veckan Efter Trefaldighet-Onsdag

Till dem(hedningarna) sänder jag dig, för att du skall öppna deras ögon, så att de vänder sig från mörker till ljus, från Satans makt till Gud. Så skall ni genom tron på mig få syndernas förlåtelse och arvslott bland dem som är helgade.
(Apg. 26: 18).

Gud har utrustat oss och ämnat oss till att bli heliga, och heliga på ett andligt sätt. ”Helig” är ett ord, som betyder, att vi av hjärtat och invärtes i vår ande ska vara heliga inför Gud. Och det har Gud sagt egentligen därför, att Han vill visa, att inget är heligt utom den helighet, som Gud verkar i oss.

Sålunda kalla Skriften oss heliga, medan vi ännu lever på denna jord, om vi tror. Helig måste du vara. Du måste dock förhålla dig så, att du inte tänker, att du skulle vara helig av dig själv eller genom din förtjänst, utan därför att du har Guds Ord, därför att himlen är din och du genom Kristus har blivit rätt from och helig.

Detta måste du bekänna, om du vill vara en kristen. För det vore den skamligaste försmädelse gentemot Kristi namn, om vi inte ville ge Hans utgjutna blod den äran, att det renar oss från synden, eller inte tro, att Hans blod gör oss heliga. Därför måste du tro och bekänna, att du är helig, men genom detta blod, inte genom din fromhet, och så våga livet och vad du har för denna bekännelse och utsätta dig för vad som helst som möter dig för denna bekännelses skull.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).