Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

lördag 7 juli 2012

5 Veckan Efter Trefaldighet-Söndag

Veckans Tema:

Helgelsen
Guds verk

Nej, liksom han som har kallat er är helig, skall ni föra ett alltigenom helgat liv. Det står skrivet: Ni skall vara heliga, ty jag är helig.
(1 Petr. 1: 15,16).
” Medan jag är er Herre och Gud och ni är mitt folk, så ska ni också vara sådana som Jag är”.

För den som verkligen är herre, han gör så, att hans folk liknar honom och därför lever i lydnad för honom och rättar sig efter sin herres vilja.

Så som nu Gud, vår Herre, är helig, så är också Hans folk heligt; därför är vi alla heliga, om vi vandrar i tron. Skriften talar inte mycket om avlidna helgon, utan när den talar om de heliga, så talar den om de som lever på jorden. Så berömmer också profeten David dessa, då han säger: ”Ack, att Herren Gud sitt folk och Sina heliga frid tillsade”.(Ps. 85: 9)

För den som är en kristen, han träder med Herren Kristus in i delaktighet av allt vad Kristus har; medan nu Kristus är helig, så måste också en kristen vara helig, eller också förneka, att Kristus är helig. Är du döpt, så har du iklätt dig den heliga klädnad, som är Kristus, så som Paulus säger. Det lilla ordet ”helig” betyder vad som är Guds och ensamt tillhör Honom eller vad vi på vårt språk kallar ”invigd”.

Därför vill nu Petrus säga: ”Ni har nu givit er åt Gud att vara Hans egna, se därför till, att ni inte följer era begärelser, i vilka ni förut vandrat, utan låt Gud allena regera, leva och verka i er, så är ni heliga, så som Han är helig”.

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).

Läs också gärna Luthers predikan över denna Söndag: