Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 14 augusti 2012

10 Veckan Efter Trefaldighet - Onsdag


Överheten är en Guds tjänare till ditt bästa.
(Rom. 13: 4)

Världslig regering är en skugga och avbild av Kristi herravälde. Ty predikoämbetet bringar oss som gåva evig rättfärdighet, evig frid och evigt liv. Men den världsliga regeringen upprätthåller timlig och förgänglig fred. Likväl är denna en härlig, gudomlig ordning och en förträfflig gåva av Gud, som också har stiftat och insatt densamma och även vill hålla den vid makt såsom något man aldrig kan undvara.

Om inte den världsliga regeringen fanns, kunde aldrig människor stå ut med varandra, den ene skulle uppsluka den andre, så som de oförnuftiga djuren gör. Överheten håller sin hand över våra liv, så att inte var och en ska kunna döda det; den håller sin hand över vars och ens hustru, så att inte vem som vill ska kunna röva bort och skända henne; den håller sin hand över våra barn, dotter och son, så att ingen ska kunna föra bort dem, den skyddar allas hus och hem, så att ingen ska kunna bryta sig in och föröva sina brott där; den skyddar också våra åkrar, vår boskap och vårt bohag, så att ingen får angripa, stjäla, röva och skada dem.

Menar du, att om fåglar och andra djur kunde tala, när de såg den borgerliga rättsordningen bland människorna, inte skulle säga: ”O kära människor. Ni är inte människor utan idel gudaväsen i jämförelse med oss. Hur tryggt är ni inte i besittning av liv och allt annat; vi däremot, är inte ens i en timme, säkra för varandra i fråga om liv, boning och föda. Ve er otacksamhet, för att ni inte ser, vilket härligt liv allas vår Gud gett er framför oss djur”.