Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 13 augusti 2012

10 Veckan Efter Trefaldighet - Tisdag


Och sök den stads bästa dit jag har fört er i fångenskap,
(Jer. 29:7)

 Därför bör överheten och de som styr ha den allra bästa omsorg om ungdomen. Ty eftersom hela stadens gods, ära, liv och lemmar är anbefallda åt deras hand och vårdnad, så skulle de inte handla redligt inför Gud och inför världen, om de inte dag och natt med all förmåga sökte stadens bästa och framgång.

Men nu ligger inte stadens bästa endast i, att man samlar stora skatter, skaffar sig fasta murar, vackra byggnader, många gevär och rustningar, nej, tvärtom, där det finns mycket av detta och dåraktiga narrar får ta hand om det, så blir det desto värre och till desto större skada för den staden. Det är däremot till en stads bästa och dess rikaste framgång, hälsa och styrka, att den har många ädla, lärda, förnuftiga, ärbara, väluppfostrade borgare, och de kunde då mycket väl samla, ta vara på och rätt använda gods och guld.

Eftersom en stad ska och måste ha människor som bor där och det överallt är brist på människor av det rätta slaget och det klagas över att det fattas sådana, så får man inte vänta, tills de växer fram av sig själva, man kan inte hugga ut dem ur stenar eller snida dem i trä, och Gud ska heller inte göra under, så länga man kan finna andra och riktiga utvägar.

Därför måste vi göra vad vi kan och använda möda och kostnad för att uppfostra och få fram sådana människor. För vems är skulden, att det nu i alla städer är tunnsått med dugligt folk, om inte överhetens, som låtit de unga växa upp som träden i skogen och inte tillsett, hur de borde undervisas och fostras? Därför har ungdomen också blivit så vildvuxen som sådana bestånd i skogen, som inte duger till virke utan blir onyttiga busksnår, som man endast kan bränna upp.

Därför är det högst nödvändigt, att man i dessa ting griper in med allvar och i tid, och inte endast för de ungas skull utan för att kunna upprätthålla våra båda bestånd, det andliga och det världsliga.