Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 20 augusti 2012

11 Veckan Efter Trefaldighet - Måndag


Farisén stod och bad för sig själv: Gud, jag tackar dig för att jag inte är som andra människor, rånare, brottslingar, äktenskapsbrytare, eller som den där publikanen.
Luk. 18: 11)

Se nu här, hur fariséen också gör våld på lagens andra tavla och stormar emot sin nästa, för där är hos honom alls ingen kristlig kärlek eller trohet, inget av vad man kan spåra, att han sökte nästans ära eller salighet eller unnade honom den, utan han handlar illa mot nästan och alldeles trampar honom under fötterna genom sitt skamliga förakt, som inte aktar någon människa.

Ja, då han skulle hjälpa och rädda sin nästa, så att inget lidande eller någon oförrätt tillfogas honom, gör han själv honom den högsta oförrätt. För då han ser och vet, att hans nästa syndar emot Gud, tänker han inte på, hur han ska kunna omvända och rädda honom från Guds vrede och fördömelse, så att han gör bättring; han har inget förbarmande och medlidande i sitt hjärta med den arme syndarens elände och jämmer, anser tvärtom att det är rätt åt honom, att han förblir i fördömelse och fördärv, och undandrar honom all kärlek och tjänst, som han var pliktig honom.

Hur kan en sådan människa passa i Guds rike, som t.o.m. kan glädjas över, ja, ha ett hjärtligt välbehag i hela världens synd och olydnad mot Gud, och som det skulle pina, om någon av hjärtat vore from och höll Guds bud, som inte på minsta vis befrämjar detta eller vill avvända nästans ofärd och fördömelse? Vad gott skulle man söka eller hoppas hos den, som är så förhärdad i det onda, att han inte unnar sin nästa att bli salig?