Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

tisdag 28 augusti 2012

12 Veckan Efter Trefaldighet - Tisdag


Fruktan och bävan drabbar mig, förfäran lamslår mig.
(Ps. 55: 6).

Det är kval och ve framför alla andra lidanden, när hjärtat ansätts av kval. Andra lidanden, som drabbar vår kropp, är alla vida drägligare, ja, under sådana yttre lidanden kan hjärtat vara så glatt, att det föraktar alla yttre lidanden. Det är väl fördelat och bara till hälften ett lidande, när endast kroppen lider smärta, men själ och hjärta förblir fyllt av fröjd.

Men när själen ensam ska bära lidandet, då är det endast stora, höga andar, som kan uthärda, och till detta fodras särskild nåd och styrka.

Men varför låter då Gud liknande vederfaras dem som är Honom kärast?

Först därför att han ska kunna bevara de sina för förmätenhet, så att de heliga som är så stora, de som fått särskilt stora nådegåvor av Gud, inte må bringas på fall genom detta och förlita sig på sig själva. Därför ska detta bli bemängt med salt, att de inte alltid ska känna idel styrka i sin ande; deras tro måste alltså stappla och deras hjärta bäva, på det att de må visa vad de i sig själva är och nödgas bekänna, att de inget förmår, om inte Gud genom sin blotta nåd uppehåller dem.

För det andra låter Gud detta ske dem så som exempel för andra, både för att förskräcka de säkra och för att trösta de förskräckta.

För det tredje kommer härtill den egentliga orsaken, som framför allt förmår Gud att handla så, nämligen att Han vill lära sina heliga, hur de ska söka den rätta trösten och så att de handlar så i lidandet, att de finner och behåller Kristus.