Guds Ord & Löfte

Dagliga Betraktelser av Martin Luther.

måndag 5 november 2012

22 Veckan Efter Trefaldighet - Måndag


Och se, jag skall sända er vad min Fader har lovat.
Men ni skall stanna här i staden, tills ni har blivit
beklädda med kraft från höjden.
(Luk. 24: 49).

Vi som predikar och bekänner evangelium och därför förföljs av världen, vi vet, att vi ska sätta vår lit till den trogne rådgivaren, Kristus, och vänta efter Hans kraft. Och eftersom vi gör detta, får vi också se, att Han är den rätte segraren, som genom sin seger vinner mycket byte från djävulen för sitt rike, och detta lätt och utan möda, endast genom fläkten från Hans ande.

Och denna strid för Han inte endast mot sina fiender utan Han för samma strid hos oss, så att Han eller vi genom Honom ger djävulen dråpslaget, det är åt synden och döden i vårt hjärta. Hur sker detta? Genom ordet, som Kristus inger i mitt hjärta som en trofast rådgivare. Detta är nu denna hjältes strid. När evangelium därför uppgår för världen, så kan det inget annat än att slå igenom och tränga in, så att många vinns och Kristi rike blir stort.

Detta är ett saligt framträngande och ett saligt krig, för därigenom blir människor vunna från djävulen och förda till Kristus in i Hans rike. Han måste vara en hjälte. Så står det också skrivet i Ps. 149: ”De fromma ska fröjda sig och ge Honom ära, Guds lov ska vara i deras mun, och ett tveeggat svärd i deras hand” (v. 5, 6).

Detta är inte världens svärd och stål utan Kristi muns andliga svärd. Med detta svärd är det, som de ska rycka fram och slå ned hedningarna, folken och konungarna med all deras vishet, ta dem till fånga och lägga dem under Kristi lydnad. Sådan ära vinner Guds stridsmän och heliga